Σιάτιστα
 
Ανάμεσα στην Κοζάνη και στα Γρεβενά, στα νοτιοδυτικά κράσπεδα του Βερμίου, η πόλη της Σιάτιστας είναι κρυμμένη σε μια ρωγμή των βουνοπλαγίων του Σινιάτσικου, που βλέπουν προς τα νότια. Μόνο οι αμπελώνες που απλώνονται ανατολικά από το άνοιγμα τούτο, προειδοποιούν τον περαστικό αυτοκινητιστή για την ύπαρξη ενός οικισμού στην περιοχή. Οι χαλικώδεις ασβεστολιθικές πλαγιές θα δημιουργούσαν ίσως την εντύπωση ότι το κλήμα καλλιεργείται στην Σιάτιστα από αμνημονεύτων χρόνων, αν και προφανώς η πόλη δεν έγινε οινοπαραγωγικό κέντρο παρά μόνο μετά την έλευση των Οθομανών. Νωρίτερα, η Σιάτιστα, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 970 μέτρων, δεν ήταν περισσότερο από ένας οικισμός των Βλάχων, ενός ποιμενικού λαού με λατινογενή γλώσσα.
  
Από τα τέλη του περασμένου αιώνα η Σιάτιστα ουσιαστικά δεν είχε κανένα κίνητρο για να παρακολουθήσει τις προόδους της οινοποιίας. Όταν η φυλλοξήρα χτύπησε την Γαλλία, οι Γάλλοι έμποροι άρχισαν να ξεσκονίζουν τις εύθραυστες σελίδες των παλιών ταξιδιωτικών και οινολογικών βιβλίων, όπου ανακάλυψαν αναφορές στην Σιάτιστα που την είχαν γραμμένη Chatista ή Schatista με θαυμαστικά εγκώμια. σε μια μεταγενέστερη έκδοση στο βιβλίο του Jullien τα κρασιά της Σιάτιστα αποκαλούνται “τα καλύτερα της Μακεδονίας” ακριβώς όπως και την εποχή του Pouqueville.
 
Ωστόσο η ποικιλία με ειδικότερο ενδιαφέρον για την Σιάτιστα είναι το λεγόμενο μοσχόμαυρο, που παρά το όνομά του δεν είναι η γνωστή στην Δύση ποικιλία του “μαύρου μοσχάτου”. Το μοσχόμαυρο σταφύλι έχει σημασία γιατί αποτελεί την βάση του πιο φημισμένου κρασιού της Σιάτιστας, του γλυκού λιαστού. “ Η καλή φήμη του αρνιού και του λαγού της Σιάτιστας δεν ξεπερνιέται παρά μόνο από την φήμη των κρασιών της, που παρασκευάζεται από κάθε σπίτι με τον δικό του τρόπο, για να φτάσουν στην υπέρτατη μεγαλοδωρία με το λιαστό κρασί. (Leonhard Schultze, Makedonien, 1927). Στις αρχές του αιώνα μας το λιαστό πουλιόταν δέκα φορές ακριβότερα από το εξίσου φημισμένο κόκκινο ξηρό της πόλης.
 
 
 
  • siatistasiatista
  • archontikoarchontiko
  • mansion-in-siatistamansion-in-siatista
  • 11
  • 22
 

Copyrights 2015. All rights reserved. Powered by SWOT ANALYSI